Jesteś tutaj: Strona główna > domowe pieczywo > Chałka z kruszonką

Chałka z kruszonką

Przepis na dużą chałkę

chałka z kruszonką

chałka z kruszonką

  • 450 g mąki pszennej
  • 1 jajko o temp. pokojowej
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • opakowanie suszonych drożdży ( 7 g)
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżeczka soli
  • ciepła woda z oliwą do posmarowania ciasta

kruszonka:

  • 2 łyżeczki masła
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki mąki pszennej

Składniki na ciasto miksujemy razem hakiem do ciasta, przekładamy do miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. godzinę aż ciasto podwoi objętość. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz zgniatamy ręcznie aby je odgazować po czym dzielimy na 3 równe części. Z każdej części ciasta formujemy rulon i złączamy na końcu wszystkie rulony. Ciasto zaplatamy w warkocz łącząc na końcu wszystkie części zawijając koniec pod spód i smarujemy ciepłą wodą z oliwą lub żółtkiem jajka. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Składniki na kruszonkę rozrabiamy palcami aby powstało sypkie ciasto i posypujemy obficie warkocz. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika ( grzałki góra-dół) i pieczemy 30 minut. Studzimy na kratce kuchennej. Chałka idealnie pasuje do masełka, serków, dżemu i miodu.

chałka z kruszonką

chałka z kruszonką

chałka

chałka

chałka

chałka

 

chałka

chałka

chałka

chałka

chałka

chałka

chałka

chałka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (9 votes cast)
Chałka z kruszonką, 5.0 out of 5 based on 9 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013