Chałka z kruszonką
Przepis na dużą chałkę
- 450 g mąki pszennej
- 1 jajko o temp. pokojowej
- 100 ml ciepłego mleka
- 100 ml ciepłej wody
- opakowanie suszonych drożdży ( 7 g)
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki cukru
- łyżka cukru waniliowego
- łyżeczka soli
- ciepła woda z oliwą do posmarowania ciasta
kruszonka:
- 2 łyżeczki masła
- 4 łyżeczki cukru
- 4 łyżeczki mąki pszennej
Składniki na ciasto miksujemy razem hakiem do ciasta, przekładamy do miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. godzinę aż ciasto podwoi objętość. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz zgniatamy ręcznie aby je odgazować po czym dzielimy na 3 równe części. Z każdej części ciasta formujemy rulon i złączamy na końcu wszystkie rulony. Ciasto zaplatamy w warkocz łącząc na końcu wszystkie części zawijając koniec pod spód i smarujemy ciepłą wodą z oliwą lub żółtkiem jajka. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Składniki na kruszonkę rozrabiamy palcami aby powstało sypkie ciasto i posypujemy obficie warkocz. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika ( grzałki góra-dół) i pieczemy 30 minut. Studzimy na kratce kuchennej. Chałka idealnie pasuje do masełka, serków, dżemu i miodu.

chałka z kruszonką

chałka

chałka

chałka

chałka

chałka

chałka
Chałka z kruszonką,