Jesteś tutaj: Strona główna > jednogarnkowe > Bigos staropolski

Bigos staropolski

Przepis na duży garnek bigosu

bigos staropolski

bigos staropolski

  • 3 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg gotowanej wieprzowiny
  • 1 kg gotowanej wołowiny
  • 1 kg kiełbasy jałowcowej
  • 2 cebule
  • duża garść suszonych grzybów ( najlepiej prawdziwków)
  • 10 suszonych śliwek wędzonych
  • 4 listki laurowe
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 50 ml czerwonego wina
  • 50 ml śliwowicy( jak nie mamy możemy pominąć)
  • 4 kulki kulek jałowca
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • łyżeczka kminku
  • jarzynka

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia kapustę zalewamy wodą i obgotowujemy. Wodę z kapusty zlewamy, zalewamy ponownie i dodajemy pokrojone mięso, podsmażoną cebulę z kiełbasą, pokrojone grzyby, wodę z grzybów, pokrojone śliwki, listki laurowe, jałowiec i ziele angielskie. Gotujemy całość na wolnym ogniu co chwila mieszając do momentu aż woda nie odparuje a wszystkie składniki będą miękkie. Dodajemy do bigosu wino i śliwowicę, majeranek, kminek i ponownie gotujemy na wolnym ogniu do odparowania alkoholu. Doprawiamy całość jarzynką, sola, pieprzem. Bigos najlepszy jest kiedy kilkakrotnie jest zagotowany. Podajemy z pieczywem.

bigos staropolski

bigos staropolski

bigos staropolski

bigos staropolski

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (9 votes cast)
Bigos staropolski, 5.0 out of 5 based on 9 ratings

Zobacz podobne przepisy

Tagi: , , ,

2 Komentarze do wpisu “Bigos staropolski”

  1. wido pisze:

    Chyba jest jakaś pomyłka w pozycji -”1 kg gotowanej lub wieprzowiny”.

    • Diana pisze:

      Bardzo dziękuję za uwagę, powinno być gotowanej wołowiny lub wieprzowiny. Błąd został już poprawiony. Pozdrawiam :-)

DianaGotuje.pl 2013