Jesteś tutaj: Strona główna > zupy > Biały barszcz z chrzanem i białą kiełbasą

Biały barszcz z chrzanem i białą kiełbasą

Porcja dla 4 osób

barszcz biały

barszcz biały

  • 0,5 l zakwasu barszczu białego
  • 2 l wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 3 -4 grube białe kiełbasy
  • 200 g wędzonego boczku
  • 4 jajka
  • 4 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • łyżka jarzynki
  • sól
  • pieprz
  • listek laurowy
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • łyżka mąki ( jeżeli barszcz nie jest za rzadki nie jest konieczne zagęszczanie)
  • łyżka majeranku

Barszcz biały rozrabiamy z wodą i gotujemy na wolnym ogniu razem z boczkiem i białą kiełbasą. Do zupy dodajemy starte na grubych oczkach marchewki, kawałek pora i selera , wyciśnięty czosnek, ziele, kostkę rosołową, jarzynkę , listek laurowy i chrzan. Barszcz gotujemy do momentu aż warzywa i kiełbasa nie zmiękną. Zdejmujemy powstałe szumowiny. Jogurt rozrabiamy z mąką i odrobiną wody, podlewamy gorącą zupą aby się nie zważyło i wlewamy do zupy. Całość doprawiamy solą, majerankiem i pieprzem. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i dodajemy do reszty. Gotujemy jeszcze chwilę i podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.

barszcz biały

barszcz biały

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.4/5 (18 votes cast)
Biały barszcz z chrzanem i białą kiełbasą, 4.4 out of 5 based on 18 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013