Jesteś tutaj: Strona główna > zupy > Biały barszcz na wędzonce

Biały barszcz na wędzonce

Przepis na 4 porcje

biały barszcz

biały barszcz na wędzonce

  • 0,5 l zakwasu barszczu białego
  • 2 l wody
  • 0,5 kg wędzonych żeberek
  • szklanka włoszczyzny pokrojonej w słupki (marchew, pietruszka,seler, por)
  • 3-4 łyżki śmietany 12% lub jogurtu greckiego
  • kostka rosołowa ( nie jest konieczna)
  • pieprz
  • sól
  • łyżka majeranku
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego

Żeberka, włoszczyznę, kostkę rosołową, ziele angielskie i listki laurowe zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż mięso i warzywa nie zmiękną. Zdejmujemy szumowiny i dolewamy barszcz razem z wyciśniętym czosnkiem. Doprawiamy całość majerankiem, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim i gotujemy wszystko jeszcze 15 minut. Barszcz zabielamy śmietaną zahartowaną zupą i doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Mięso z żeberek obieramy z kości i podajemy razem z barszczem.

biały barszcz

biały barszcz

biały barszcz na wędzonce

biały barszcz na wędzonce

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (15 votes cast)
Biały barszcz na wędzonce, 4.7 out of 5 based on 15 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Jeden komentarz do wpisu “Biały barszcz na wędzonce”

  1. Nie wyobrażam sobie świąt bez barszczu białego.


    Zapraszam również do siebie na http://www.kulinarnyblog.pl

DianaGotuje.pl 2013