Jesteś tutaj: Strona główna > z wieprzowiny > Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i piwem

Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i piwem

Porcja dla 4 osób

biała kiełbasa zapiekana

biała kiełbasa zapiekana

  • 8 białych surowych kiełbas
  • 4 duże cebule
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego
  • pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • sól
  • olej
  • pół puszki piwa jasnego

 

 

 

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i chwilkę podsmażamy cebulę . Dodajemy dżem i dalej dusimy tak aby cebulka trochę się karmelizowała. Solimy do smaku i dodajemy pieprzu cytrynowego. Kiełbasę nacinamy u góry i układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę układamy na kiełbasie i podlewamy piwem. Całość wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy do momentu aż kiełbasa z każdej strony się nie przyrumieni. Pilnujemy aby piwo całkiem nie odparowało aby nic się nie przypaliło a w razie potrzeby dolewamy więcej piwa. Możemy podawać z ziemniaczkami lub pieczywem.

biała kiełbasa zapiekana

biała kiełbasa zapiekana

biała kiełbasa pieczona

biała kiełbasa pieczona

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.9/5 (13 votes cast)
Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i piwem, 4.9 out of 5 based on 13 ratings

Zobacz podobne przepisy

Tagi: , ,

4 Komentarze do wpisu “Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i piwem”

  1. bernadetta pisze:

    o tak pyszności :) robiłam już są świetne

  2. Kats pisze:

    Robiłam podobnie ale bez dodatku dżemu. fajny pomysł, spróbuję Twojej wersji.

  3. Paula pisze:

    Zrobiłam to danie, też bez dżemu i z kiełbasy parzonej – surowej białej jakoś nigdzie nie mogłam znaleźć. Ale wg mojego faceta wyszło bardzo dobre. I sosik z piwa i cebulki wyszedł bardzo fajny :) Polecam.

    • Diana pisze:

      bardzo się cieszę, że smakowało, polecam także inne przepisy -pozdrawiam:-)

DianaGotuje.pl 2013