Jesteś tutaj: Strona główna > desery > Babka mocno cytrynowa

Babka mocno cytrynowa

Przepis na formę z kominem

babka mocno cytrynowa

babka mocno cytrynowa

  • 5 jajek
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła
  • sok z 2 cytryn
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa: 4 łyżki cukru mieszamy z 4 łyżkami soku z cytryny i podgrzewamy aż cukier się nie rozpuści.

Jeżeli chcemy uzyskać lukier cytrynowy to 4 łyżki cukru pudru mieszamy z 4 łyżkami soku z cytryny do uzyskania konsystencji śmietany i tak polewamy babkę.

Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na puszystą masę. Do żółtek dodajemy ciągle mieszając mąkę, proszek do pieczenia, sok i skórkę z cytryn oraz ubite na sztywno białka jajek. Masę wylewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą foremki i wstawiamy na 40 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po upieczeniu babkę polewamy polewą cytrynową.

babka mocno cytrynowa

babka mocno cytrynowa

babka cytrynowa

babka cytrynowa

 

babka mocno cytrynowa

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (17 votes cast)
Babka mocno cytrynowa, 4.5 out of 5 based on 17 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013