Jesteś tutaj: Strona główna > desery > Babka jogurtowa z polewą

Babka jogurtowa z polewą

Przepis na foremkę z kominem

babka jogurtowa

babka jogurtowa

  • 225 g jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 200 g drobnego cukru
  • 150 ml oliwy
  • 450 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • kopiasta łyżeczka ciemnego kakao

polewa:

  • 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka masła
  • 2/3 szklanki wody

Jajka ucieramy dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym na białą puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy olej, jogurt i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część wylewamy do blaszki natłuszczonej i obsypanej kaszą manną lub bułką tartą. Drugą część mieszamy z kakao i wylewamy do foremki. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy 50-60 minut ( po włożeniu patyczek powinien być suchy). Ciasto wykładamy na talerz. Kakao mieszamy z cukrem, zalewamy wodą, dodajemy masło i gotujemy na wolnym ogniu aż polewa nie zacznie lekko gęstnieć. Polewamy ciasto polewą i posypujemy wg. upodobania migdałami lub wiórkami kokosowymi.

babka jogurtowa

babka jogurtowa

babka jogurtowa

babka jogurtowa

babka jogurtowa

babka jogurtowa

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (12 votes cast)
Babka jogurtowa z polewą, 4.5 out of 5 based on 12 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , , ,

Jeden komentarz do wpisu “Babka jogurtowa z polewą”

  1. Ta babka przypomniała mi moje dzieciństwo :)

DianaGotuje.pl 2013