Jesteś tutaj: Strona główna > zupy > Żurek z kiełbasą i ziemniakami

Żurek z kiełbasą i ziemniakami

Przepis na 6 porcji

  • 0,7 l domowego zakwasu na żur ( 6 łyżek mąki na żur, 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, piętka chleba na zakwasie, 0,7 l ciepłej przegotowanej wody- wszystkie składniki mieszamy ze sobą w szklanym lub kamionkowym słoju, zakrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Po tym czasie żur powinien się ukisić)

    żurek

    żurek

  • 1 marchewka starta na tarce
  • 1 pietruszka
  • 0,5 niedużego selera
  • 4 kiełbasy np. śląskie
  • spory kawałek wędzonego boczku
  • łyżka majeranku
  • 3 łyżki suszonych warzyw
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • pieprz
  • jarzynka lub sól
  • 3 litry wody
  • 4 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego

Ziemniaki:

  • 6 ziemniaków
  • pół cebuli
  • kawałek boczku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Boczek i pokrojoną w kostkę kiełbasę zalewamy wodą. Do garnka wrzucamy warzywa , suszone warzywa, listki laurowe i ziele angielskie. Wywar gotujemy do momentu aż warzywa nie zmiękną po czym wyrzucamy pietruszkę i seler a boczek kroimy w kostkę i wrzucamy do wywaru. Do gotującego się wywaru wlewamy zakwas żuru , dodajemy majeranek i gotujemy 15-20 minut. Doprawiamy zupę pieprzem, solą lub jarzynką ewentualnie kostką rosołową i zabielamy śmietaną rozrobioną z odrobiną zupy ( aby się nie zważyła).

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, ugniatamy i mieszamy z podsmażonym boczkiem z cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaczki podajemy osobno lub możemy dodać do zupy.

żurek

żurek

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (11 votes cast)
Żurek z kiełbasą i ziemniakami, 5.0 out of 5 based on 11 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Jeden komentarz do wpisu “Żurek z kiełbasą i ziemniakami”

  1. Maryla pisze:

    Nie ma nic lepszego od domowego żurku :-)

DianaGotuje.pl 2013