Zupa z dyni na ostro
Przepis na 8 porcji
- nieduża dynia
- 2 obrane ze skórek papryki
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- kłącze imbiru lub pół świeżego imbiru
- 2 marchewki
- pół małego selera
- 1 pietruszka
- łyżka posiekanej kolendry
- łyżka posiekanego tymianku
- bulion
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 duża cukinia
Dynię obieramy ze skóry i oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę razem z cukinią, papryką i cebulą. Marchewkę, seler, imbir i pietruszkę ścieramy na tarce a czosnek wyciskamy. warzywa zalewamy bulionem tak aby było go 2 razy tyle co warzyw i gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa nie zmiękną. Doprawiamy zupę koncentratem, posiekanymi ziołami, solą, pieprzem i ostrą papryką.

rozgrzewająca zupa z dyni
Zobacz podobne przepisy
loading...