Jesteś tutaj: Strona główna > kluski > Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Przepis na ok. 60 pierogów

pierogi z fetą i szpinakiem

pierogi z fetą i szpinakiem

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5-1 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy

Farsz:

  • opakowanie świeżego szpinaku
  • kostka sera feta
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • pieprz

Z mąki, wody i oliwy zagniatamy gładkie ciasto. Szpinak podsmażamy na maśle z wyciśniętym czosnkiem, miksujemy z serem feta i doprawiamy pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki na omączonym blacie, wykrawamy szklanką kółka i nadziewamy farszem. Formujemy pierogi, które wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnie wody. Po odcedzeniu pierogi okraszamy podsmażonym boczkiem z cebulką lub roztopionym masłem.

pierogi z fetą i szpinakiem

pierogi z fetą i szpinakiem

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (19 votes cast)
Pierogi ze szpinakiem i serem feta, 4.3 out of 5 based on 19 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

7 Komentarze do wpisu “Pierogi ze szpinakiem i serem feta”

  1. Luka pisze:

    Pyszne pierożki, jadłam takie ze szpinakiem, czas najwyższy bym zrobiła je sama, tylko zamiast fety używam ser bałkański(np.z lidla), jest trochę mniej słony:)

  2. Joanna pisze:

    Mam pytanie, czy 250g świeżego szpinaku będzie ok? W sklepie znalazłam opakowania z różną pojemnością.

    • Diana pisze:

      Witam, ja dała bym 500 g ponieważ szpinak bardzo się kurczy ale jak da Pani 250 to też nic się nie stanie. Wtedy można bardziej doprawić ser np. pieprzem. Pozdrawiam

      • Joanna pisze:

        Dziękuję za szybą odpowiedź, pierogi wyszły bardzo dobre, aczkolwiek chyba następnym razem nie będę miksować szpinaku żeby uzyskać nieco inną konsystencję farszu. Przepis jak najbardziej godny polecenia:)

  3. Joanna pisze:

    Dodam jeszcze tylko że użyłam 500g szpinaku, troszkę farszu mi zostało, więc myślę że 350-400g to max ile potrzeba do przepisu, pierogów wyszło mi 67szt. z cienkiego ciasta.

    • Diana pisze:

      To bardzo się cieszę ,że wszystko wyszło. Jeżeli został Pani farsz to można nadziać nim ciasto francuskie i upiec w piekarniku i też wyjdzie bardzo fajna przekąska. Co do miksowania to wersja dowolna, szpinak wtedy będzie bardziej wyczuwalny. Pozdrawiam i zapraszam do wypróbowania innych przepisów :-)

DianaGotuje.pl 2013