Jesteś tutaj: Strona główna > z królika > Królik w sosie z czerwonego wina i pomidorów

Królik w sosie z czerwonego wina i pomidorów

krolik-w-sosie-z-czerwonego-wina

Królik w sosie z czerwonego wina i pomidorów

Przepis na 4 porcje

Królik w sosie z czerwonego wina i pomidorów składniki

Królik w sosie z czerwonego wina i pomidorów składniki

  • pół tuszki królika podzielonej na 4 kawałki
  • 60 ml octu balsamicznego zmieszanego z 60 ml wody ( lub pokrojona cytryna)
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 plastry pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 posiekana ostra papryczka
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • kartonik pomidorów z oliwą i czosnkiem Pudliszki
  • kartonik pomidorów z bazylią i oregano Pudliszki
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 1 główka czosnku grubo pokrojonego
  • sól

 

Królik w sosie z czerwonego wina i pomidorów

Królik w sosie z czerwonego wina i pomidorów

Królika oprawiamy, myjemy , zalewamy wodą z octem ( lub obkładamy cytryną) i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki mięso myjemy, osuszamy i smażymy na oliwie z czosnkiem na złoto. Do dużego rondla przekładamy królika z oliwą, boczkiem, połową natki, papryczką i winem. Całość gotujemy pod przykryciem aż wino odparuje po czym dodajemy pomidory, koncentrat i resztę natki. Przykrywamy rondel i gotujemy mięso jeszcze ok. godziny. Jak sos za bardzo będzie gęstniał podlewamy go wodą. Pod koniec gotowania mięso doprawiamy solą. Tak przygotowany królik jest soczysty i miękki i idealnie pasuje do makaronu lub pieczywa. Danie to możemy również przygotować używając  kurczaka zamiast królika.

 

Królik w sosie z czerwonego wina i pomidorów

Królik w sosie z czerwonego wina i pomidorów

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.9/5 (10 votes cast)
Królik w sosie z czerwonego wina i pomidorów, 4.9 out of 5 based on 10 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013