Jesteś tutaj: Strona główna > kluski > Kluski z mięsem i szpinakiem

Kluski z mięsem i szpinakiem

Przepis na ok. 14 klusek

kluski nadziewane mięsem i szpinakiem

kluski nadziewane mięsem i szpinakiem

  • kilogram ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków i przeciśniętych przez praskę
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • 300 gr ugotowanego mięsa np. z kurczaka
  • 300 gr świeżego szpinaku uduszonego na maśle
  • kulka mozzarelli
  • 2 łyżki sera gorgonzola
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • kawałek boczku

Ziemniaki po przeciśnięciu prze praskę ugniatamy równo w garnku i dzielimy nożem na 4 równe części. 1/4 ziemniaków wykładamy i w to miejsce wsypujemy na równo z ziemniakami mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko i resztę wyłożonych ziemniaków i ugniatamy gładkie ciasto. Mięso mielimy ze szpinakiem, mozzarellą, czosnkiem i gorgonzolą, doprawiamy solą i pieprzem. Bierzemy garstkę ciasta, robimy kulkę, rozgniatamy na placek, nadziewamy farszem i formujemy kluski. Na gotującą się osoloną wodę wrzucamy kluski a po wypłynięciu na wierzch gotujemy jeszcze 4 minuty. Po odcedzeniu klusek możemy je polać usmażoną cebulką z boczkiem lub roztopionym masłem.

kluski nadziewane mięsem i szpinakiem

kluski nadziewane mięsem i szpinakiem

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (9 votes cast)
Kluski z mięsem i szpinakiem, 5.0 out of 5 based on 9 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Jeden komentarz do wpisu “Kluski z mięsem i szpinakiem”

  1. Masz fajnego bloga, więc postanowiłam go nominować do Liebster blog.
    Zapraszam do mnie:)

    http://kuchareczka1993.blox.pl/html

DianaGotuje.pl 2013