Chleb wiejski na zakwasie
Przepis na duży bochenek
- 1/3 szklanki zakwasu żytniego dokarmionego 12 h wcześniej
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- 2-2,5 szklanki mąki
- 1/3 szklanki mąki żytniej
- 1/4 łyżeczki drożdży
- 1 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- mak do posypania
Zakwas mieszamy z ciepłą wodą i drożdżami po czym dodajemy resztę składników i ugniatamy ok. 20 minut ciasto. Formujemy kulę i zostawiamy w naoliwionej misce na 3 h do wyrośnięcia. Ciasto ponownie ugniatamy i zostawiamy na kolejne 1,5 godziny do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy bochenek, nacinamy ciasto, posypujemy makiem i pieczemy w nagrzanym do 230 stopni piekarniku 11 minut po czym obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Do pieczenia możemy wstawić miskę z wodą aby ciasto nie było za suche. Studzimy na kratce kuchennej.

chleb wiejski
Zobacz podobne przepisy
loading...
Piękny ! i z pewnością pyszny, czuję przez monitor ten zapach ahh