Jesteś tutaj: Strona główna > domowe pieczywo > Chleb wiejski na zakwasie

Chleb wiejski na zakwasie

Przepis na duży bochenek

chleb wiejski

chleb wiejski

  • 1/3 szklanki zakwasu żytniego dokarmionego 12 h wcześniej
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 2-2,5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mąki żytniej
  • 1/4 łyżeczki drożdży
  • 1 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • mak do posypania

Zakwas mieszamy z ciepłą wodą i drożdżami po czym dodajemy resztę składników i ugniatamy ok. 20 minut ciasto. Formujemy kulę i zostawiamy w naoliwionej misce na 3 h do wyrośnięcia. Ciasto ponownie ugniatamy i zostawiamy na kolejne 1,5 godziny do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy bochenek, nacinamy ciasto, posypujemy makiem i pieczemy w nagrzanym do 230 stopni piekarniku 11 minut po czym obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Do pieczenia możemy wstawić miskę z wodą aby ciasto nie było za suche. Studzimy na kratce kuchennej.

chleb wiejski

chleb wiejski

chleb wiejskichleb wiejski 2

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (10 votes cast)
Chleb wiejski na zakwasie, 5.0 out of 5 based on 10 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi:

Jeden komentarz do wpisu “Chleb wiejski na zakwasie”

  1. Piękny ! i z pewnością pyszny, czuję przez monitor ten zapach ahh :)

DianaGotuje.pl 2013