Chleb pszenny na zakwasie- szybki
Przepis na dużą keksówkę
- 150 g zakwasu żytniego dokarmionego 12 h wcześniej
- 500 g mąki pszennej
- 300 g ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 8 g świeżych drożdży -1 łyżeczka ( jeżeli mamy dobry zakwas nie są konieczne)
- mak do posypania
Zakwas mieszamy z wodą i drożdżami. Mąkę mieszamy z solą i zakwasem z wodą i mieszamy hakiem do wyrobienia jednolitego ciasta. Ciasto odkładamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia. Po 2 godzinach ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy makiem i odstawiamy na kolejne 40 minut. Chleb pieczemy w nagrzanym do 210 stopni piekarniku ( grzałki góra-dół) i skropionym wodą przez 40 minut. Studzimy na kratce kuchennej.

Chleb pszenny na zakwasie
Zobacz podobne przepisy
loading...