Jesteś tutaj: Strona główna > domowe pieczywo > Chleb pszenny na zakwasie- szybki

Chleb pszenny na zakwasie- szybki

Przepis na dużą keksówkę

Chleb pszenny na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie

  • 150 g zakwasu żytniego dokarmionego 12 h wcześniej
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 8 g świeżych drożdży -1 łyżeczka ( jeżeli mamy dobry zakwas nie są konieczne)
  • mak do posypania

 

 

Zakwas mieszamy z wodą i drożdżami. Mąkę mieszamy z solą i zakwasem z wodą i mieszamy hakiem do wyrobienia jednolitego ciasta. Ciasto odkładamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia. Po 2 godzinach ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy makiem i odstawiamy na kolejne 40 minut. Chleb pieczemy w nagrzanym do 210 stopni piekarniku ( grzałki góra-dół) i skropionym wodą przez 40 minut. Studzimy na kratce kuchennej.

Chleb pszenny na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (10 votes cast)
Chleb pszenny na zakwasie- szybki, 5.0 out of 5 based on 10 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013