Jesteś tutaj: Strona główna > domowe pieczywo > Chleb czeski na zakwasie

Chleb czeski na zakwasie

Przepis na małą keksówkę ( 12×25 cm)

chleb czeski

chleb czeski

Ciasto:

  • 150 g zakwasu żytniego
  • 300 g ciepłej wody
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki orkiszowej drobno-mielonej lub żytniej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 8 g świeżych drożdży (jak mamy dobry zakwas nie są konieczne)

 

Zakwas mieszamy z wodą i drożdżami. Do zaczynu dodajemy resztę składników i mieszamy całość hakiem przez parę minut. Przestajemy mieszać i zostawiamy ciasto na 10 minut po czym jeszcze raz mieszamy wszystko 5 minut. Przelewamy ciasto do foremki, posypujemy ziarnami i odstawiamy na 1,5-2,5 godziny. Chleb pieczemy w nagrzanym do 240 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Studzimy na kratce kuchennej.

chleb czeski

chleb czeski

chleb czeski

chleb czeski

chleb czeski

chleb czeski

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (9 votes cast)
Chleb czeski na zakwasie, 5.0 out of 5 based on 9 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , , ,

Jeden komentarz do wpisu “Chleb czeski na zakwasie”

  1. Diana pisze:

    Pyszny chlebek!

DianaGotuje.pl 2013