Chleb czeski na zakwasie
Przepis na małą keksówkę ( 12×25 cm)
Ciasto:
- 150 g zakwasu żytniego
- 300 g ciepłej wody
- 400 g mąki pszennej
- 100 g mąki orkiszowej drobno-mielonej lub żytniej
- 1,5 łyżeczki soli
- 8 g świeżych drożdży (jak mamy dobry zakwas nie są konieczne)
Zakwas mieszamy z wodą i drożdżami. Do zaczynu dodajemy resztę składników i mieszamy całość hakiem przez parę minut. Przestajemy mieszać i zostawiamy ciasto na 10 minut po czym jeszcze raz mieszamy wszystko 5 minut. Przelewamy ciasto do foremki, posypujemy ziarnami i odstawiamy na 1,5-2,5 godziny. Chleb pieczemy w nagrzanym do 240 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Studzimy na kratce kuchennej.

chleb czeski

chleb czeski

chleb czeski
Chleb czeski na zakwasie,
Zobacz podobne przepisy
loading...
Pyszny chlebek!