Bułki pszenne jednogodzinne
Przepis na 12 bułek
- 250 ml ciepłego mleka
- 125 ml ciepłej wody
- 1 łyżka miodu
- 55 g ciepłego masła
- 1 jajko o temp. pokojowej
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- 1 paczka suszonych drożdży ( lub odpowiednik świeżych)
- 1,5 łyżeczki soli
Mleko, wodę i masło podgrzewamy aby było ciepłe po czym dodajemy jajko. Mąkę mieszamy z solą i drożdżami, mieszamy z resztą składników i wyrabiamy ciasto ręcznie lub hakiem. Z ciasta formujemy 12 bułeczek, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po wyrośnięciu bułki smarujemy ciepłą wodą, posypujemy makiem i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika ( grzałki góra -dół). Pieczemy 10-12 minut i studzimy na kratce kuchennej.

bułki pszenne jednogodzinne

bułki pszenne jednogodzinne
Bułki pszenne jednogodzinne,
Zobacz podobne przepisy
loading...
Uwielbiam ciepłe pieczywo