Jesteś tutaj: Strona główna > domowe pieczywo > Bułki pszenne jednogodzinne

Bułki pszenne jednogodzinne

Przepis na 12 bułek

bułki pszenne jednogodzinne

bułki pszenne jednogodzinne

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 125 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka miodu
  • 55 g ciepłego masła
  • 1 jajko o temp. pokojowej
  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 paczka suszonych drożdży ( lub odpowiednik świeżych)
  • 1,5 łyżeczki soli

 

Mleko, wodę i masło podgrzewamy aby było ciepłe po czym dodajemy jajko. Mąkę mieszamy z solą i drożdżami, mieszamy z resztą składników i wyrabiamy ciasto ręcznie lub hakiem. Z ciasta formujemy 12 bułeczek, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po wyrośnięciu bułki smarujemy ciepłą wodą, posypujemy makiem i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika ( grzałki góra -dół). Pieczemy 10-12 minut i studzimy na kratce kuchennej.

bułki pszenne jednogodzinne

bułki pszenne jednogodzinne

bułki pszenne jednogodzinne

bułki pszenne jednogodzinne

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.4/5 (11 votes cast)
Bułki pszenne jednogodzinne, 4.4 out of 5 based on 11 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi:

Jeden komentarz do wpisu “Bułki pszenne jednogodzinne”

  1. ania-gotuje pisze:

    Uwielbiam ciepłe pieczywo

DianaGotuje.pl 2013