Jesteś tutaj: Strona główna > dania główne, zupy > Węgierska zupa gulaszowa z grillowaną papryką

Węgierska zupa gulaszowa z grillowaną papryką

 

 

Postanowiłam wziąć udział w konkursie Winiary na zupę od serca. Mój przepis jest oparty na mięsie wołowym i papryce, która jest niezastąpiona w kuchni węgierskiej. Do gulaszu zostały wykorzystane mieszanki przypraw z pomysłu na zupę węgierską Winiary. Mam nadzieję, że posmakuje Wam moja wersja zupy gulaszowej tak samo jak nam. Życzę smacznego!

 

 

 

 

węgierska zupa gulaszowa2

Węgierska zupa gulaszowa

 

 

wegierska zupa gulaszowa skladniki

Węgierska zupa gulaszowa – składniki

Przepis na 4-6 porcji

  • 400 g wołowiny na gulasz
  • 2 marchewki
  • 1/2  papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 150 g pieczarek
  • szklanka zielonego groszku
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 l wody
  • pomysł na węgierską zupę gulaszową Winiary

wegierska zupa gulaszowa przygotowanie

Węgierska zupa gulaszowa – przygotowanie

Przygotowanie

Paprykę myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na szerokie paski. Skrapiamy oliwą i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika z opcją grillowania. Pieczemy parę minut do momenty aż skórka zbrązowieje.  Paprykę po ostudzeniu kroimy na mniejsze paski a jeżeli komuś przeszkadza skórka może ją zdjąć ja jednak pokroiłam razem ze skórką.
Wołowinę kroimy w sporą kostkę i podsmażamy na oliwie. Przekładamy mięso do garnka razem z pomidorami i zalewamy wodą wymieszaną z większą torebką pomysłu na zupę gulaszową Winiary . Do garnka dodajemy również pokrojone w talarki marchewki i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy do momentu aż mięso i warzywa nie zmiękną ( ok. 40 minut).
Na patelni na której smażyliśmy mięso podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w słupki pieczarki. Jak warzywa lekko podsmażymy dodajemy wyciśnięty czosnek, paprykę, groszek i mieszankę przypraw z mniejszej torebki pomysłu na węgierską zupę gulaszową Winiary i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu aby groszek się rozmroził. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy warzywa z patelni i całość gotujemy jeszcze 5-10 minut aby smaki  połączyły się. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem.

węgierska zupa gulaszowa

Pomysł na węgierską zupę gulaszową od Winiary

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (9 votes cast)
Węgierska zupa gulaszowa z grillowaną papryką, 4.6 out of 5 based on 9 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Jeden komentarz do wpisu “Węgierska zupa gulaszowa z grillowaną papryką”

  1. Sławek pisze:

    mniam!

DianaGotuje.pl 2013