Węgierska zupa gulaszowa z grillowaną papryką
Postanowiłam wziąć udział w konkursie Winiary na zupę od serca. Mój przepis jest oparty na mięsie wołowym i papryce, która jest niezastąpiona w kuchni węgierskiej. Do gulaszu zostały wykorzystane mieszanki przypraw z pomysłu na zupę węgierską Winiary. Mam nadzieję, że posmakuje Wam moja wersja zupy gulaszowej tak samo jak nam. Życzę smacznego!

Węgierska zupa gulaszowa
Przepis na 4-6 porcji
- 400 g wołowiny na gulasz
- 2 marchewki
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 150 g pieczarek
- szklanka zielonego groszku
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy
- 1 l wody
- pomysł na węgierską zupę gulaszową Winiary
Przygotowanie
Paprykę myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na szerokie paski. Skrapiamy oliwą i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika z opcją grillowania. Pieczemy parę minut do momenty aż skórka zbrązowieje. Paprykę po ostudzeniu kroimy na mniejsze paski a jeżeli komuś przeszkadza skórka może ją zdjąć ja jednak pokroiłam razem ze skórką.
Wołowinę kroimy w sporą kostkę i podsmażamy na oliwie. Przekładamy mięso do garnka razem z pomidorami i zalewamy wodą wymieszaną z większą torebką pomysłu na zupę gulaszową Winiary . Do garnka dodajemy również pokrojone w talarki marchewki i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy do momentu aż mięso i warzywa nie zmiękną ( ok. 40 minut).
Na patelni na której smażyliśmy mięso podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w słupki pieczarki. Jak warzywa lekko podsmażymy dodajemy wyciśnięty czosnek, paprykę, groszek i mieszankę przypraw z mniejszej torebki pomysłu na węgierską zupę gulaszową Winiary i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu aby groszek się rozmroził. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy warzywa z patelni i całość gotujemy jeszcze 5-10 minut aby smaki połączyły się. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem.
Węgierska zupa gulaszowa z grillowaną papryką,
mniam!