Udziec indyczy z aronią i gruszkami
Przepis na 5-6 porcji
- udziec indyczy ( około 1,4 kg)
- 4 czubate łyżki dżemu z aronii
- 2 gruszki
- 1 jabłko
- sól
- pieprz
- łyżka ziół prowansalskich
- łyżka tymianku
- łyżka oliwy
- folia do pieczenia
Udziec myjemy, osuszamy, wycinamy kość i nacieramy ziołami, oliwą, solą i pieprzem. Wewnętrzną stronę udźca smarujemy aronią i wkładamy do worka do pieczenia. Gruszki i jabłko obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w dużą kostkę i dodajemy do mięsa. Zawiązujemy worek, układamy go w naczyniu aby nam nic nie wyciekło i pieczemy ok. 2 godzin w rozgrzanym do ok. 200 stopni piekarniku. Gdy mięso będzie miękki przekładamy do naczynia i podajemy z ziemniaczkami lub ryżem. Tak przygotowany indyk jest bardzo soczysty i smaczny.
Udziec indyczy z aronią i gruszkami,Zobacz podobne przepisy
loading...