Jesteś tutaj: Strona główna > z drobiu > Udziec indyczy z aronią i gruszkami

Udziec indyczy z aronią i gruszkami

Przepis na 5-6 porcji

udziec indyczy

udziec indyczy

  • udziec indyczy ( około 1,4 kg)
  • 4 czubate łyżki dżemu z aronii
  • 2 gruszki
  • 1 jabłko
  • sól
  • pieprz
  • łyżka ziół prowansalskich
  • łyżka tymianku
  • łyżka oliwy
  • folia do pieczenia

Udziec myjemy, osuszamy, wycinamy kość i nacieramy ziołami, oliwą, solą i pieprzem. Wewnętrzną stronę udźca smarujemy aronią i wkładamy do worka do pieczenia. Gruszki i jabłko obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w dużą kostkę i dodajemy do mięsa. Zawiązujemy worek, układamy go w naczyniu aby nam nic nie wyciekło i pieczemy ok. 2 godzin w rozgrzanym do ok. 200 stopni piekarniku. Gdy mięso będzie miękki przekładamy do naczynia i podajemy z ziemniaczkami lub ryżem. Tak przygotowany indyk jest bardzo soczysty i smaczny.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.4/5 (12 votes cast)
Udziec indyczy z aronią i gruszkami, 4.4 out of 5 based on 12 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013