Jesteś tutaj: Strona główna > z wieprzowiny > Szynka w sosie z kaparami

Szynka w sosie z kaparami

Przepis na 4-6 porcji

szynka wieprzowa w sosie z kaparów

szynka wieprzowa w sosie z kaparów

  • 800 g szynki wieprzowej odtłuszczonej
  • 2 marchewki
  • seler naciowy lub kawałek zwykłego
  • 2 łyżki kaparów
  • 5 suszonych pomidorów
  • czubata łyżka serka pomidorowego z ziołami
  • łyżka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • 3 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki

 

Szynkę kroimy w plastry i układamy w szerokim rondelku. Do szynki dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę i seler, posiekane pomidory, wyciśnięty czosnek, pokrojone szalotki, zioła prowansalskie i kapary. Całość zalewamy wodą tak aby przykryła mięso i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ponad 2 godziny aby mięso było kruche. Sos zabielamy serkiem i zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięsko możemy podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami czy pieczywem.

szynka wieprzowa w sosie z kaparów

szynka wieprzowa w sosie z kaparów

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (12 votes cast)
Szynka w sosie z kaparami, 4.8 out of 5 based on 12 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013