Jesteś tutaj: Strona główna > ryby > Pulpety z dorsza w sosie z kaparami

Pulpety z dorsza w sosie z kaparami

Przepis na 4 porcje

pulpety rybne z kaparami

pulpety rybne z kaparami

  • 1 kg ryby np. dorsza
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 kajzerka
  • mleko do namoczenia bułki
  • 700 ml białego półwytrawnego wina
  • 500 ml śmietany 30 %
  • mąka do panierowania kotletów
  • masło do smażenia
  • 2 ząbki czosnku

pulpety rybne z kaparami

pulpety rybne z kaparami

Rybę mielimy z namoczona i odciśniętą w mleku bułką. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na zloty kolor na maśle i dodajemy do ryby. Rybę mieszamy z cebulą, żółtkami i ubitymi na sztywno białkami. Doprawiamy solą i pieprzem i formujemy kotleciki, które obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na maśle. W garnku na wolnym ogniu gotujemy wino aż odparuje do połowy objętości, dodajemy śmietanę z kaparami i wyciśniętym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do sosu rybę. Gotujemy chwilę aż sos zgęstnieje. Ten przepis robiła pani Gessler ale dla mnie sos był za kwaśny więc polecam użycie wina półwytrawnego i dodanie czosnku co poprawia smak dania.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.1/5 (12 votes cast)
Pulpety z dorsza w sosie z kaparami, 4.1 out of 5 based on 12 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013