Pulpety z dorsza w sosie z kaparami
Przepis na 4 porcje
- 1 kg ryby np. dorsza
- 2 cebule
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- 2 łyżki kaparów
- 1 kajzerka
- mleko do namoczenia bułki
- 700 ml białego półwytrawnego wina
- 500 ml śmietany 30 %
- mąka do panierowania kotletów
- masło do smażenia
- 2 ząbki czosnku

pulpety rybne z kaparami
Rybę mielimy z namoczona i odciśniętą w mleku bułką. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na zloty kolor na maśle i dodajemy do ryby. Rybę mieszamy z cebulą, żółtkami i ubitymi na sztywno białkami. Doprawiamy solą i pieprzem i formujemy kotleciki, które obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na maśle. W garnku na wolnym ogniu gotujemy wino aż odparuje do połowy objętości, dodajemy śmietanę z kaparami i wyciśniętym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do sosu rybę. Gotujemy chwilę aż sos zgęstnieje. Ten przepis robiła pani Gessler ale dla mnie sos był za kwaśny więc polecam użycie wina półwytrawnego i dodanie czosnku co poprawia smak dania.
Pulpety z dorsza w sosie z kaparami,Zobacz podobne przepisy
loading...