Jesteś tutaj: Strona główna > placki > Placki z ugotowanych ziemniaków z ziołami

Placki z ugotowanych ziemniaków z ziołami

Przepis na 2 porcje

placki z gotowanych ziemniaków

placki z gotowanych ziemniaków

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1-2 jajka
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • olej do smażenia

 

Ziemniaki przeciskamy przez praskę i mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, jajkiem, mąką i ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto ma mieś dość gęstą konsystencję. Placuszki nakładamy łyżką na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Placki odciskamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy same lub z sosem czosnkowym lub jako dodatek do mięs . Do placków możemy użyć ziemniaków z poprzedniego dnia.

placki z gotowanych ziemniaków

placki z gotowanych ziemniaków

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (15 votes cast)
Placki z ugotowanych ziemniaków z ziołami, 4.0 out of 5 based on 15 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi:

5 Komentarze do wpisu “Placki z ugotowanych ziemniaków z ziołami”

  1. Kasia pisze:

    Super przepis na 100% wypróbuje.Pozdrawiam

    • Diana pisze:

      Moja córka zajadała się tymi placuszkami więc na pewno będą smakowały, życzę smacznego :-)

  2. kicia pisze:

    Fajne! :) Z tym odsączaniem też stosuję ten patent – dobrze się odsącza olej rzepakowy, całkiem sporo da się go „odcisnąć” :)

  3. Hanka pisze:

    Ja do tych placków dodaję jeszcze żółty tarty ser i podaję z sosem grzybowym

DianaGotuje.pl 2013