Jesteś tutaj: Strona główna > z drobiu > Pierś z kurczaka w sosie z dynią

Pierś z kurczaka w sosie z dynią

Przepis na 8 porcji

kurczak z dynią

kurczak z dynią

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 900 g dyni
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 150 ml śmietany 30%
  •  2 łyżki tymianku
  • 5 łyżek mąki
  • oliwa
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 600 ml bulionu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Kurczaka kroimy w paski, obtaczamy w mące, posypujemy solą i tymiankiem i podsmażamy. Cebule kroimy w piórka, pieczarki w plasterki i również podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę dynię i dodajemy resztę składników. Zalewamy wszystko rosołem i podgrzewamy na wolnym ogniu aż wszystko nie zmięknie. Dodajemy śmietanę , doprawiamy pietruszką, solą i pieprzem i odparowujemy sos aby zgęstniał. Potrawa jest pyszna i bardzo delikatna. Możemy podawać z ziemniaczkami lub kluseczkami i sałatkami.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.4/5 (12 votes cast)
Pierś z kurczaka w sosie z dynią, 4.4 out of 5 based on 12 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013