Jesteś tutaj: Strona główna > desery > Makowiec

Makowiec

Produkty:

makaowiec

makaowiec

  • 400 g mielonego maku
  • 5 startych na grubych oczkach jabłek
  • 4 jajka
  • kostka masła
  • 4 łyżki kaszy manny ( ewentualnie bułki tartej)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • bakalie ( niekoniecznie)

 

 

makaowiec

makaowiec

Ciasto: 1/3 kostki masła, 1 jajko, 2 łyżki kwaśnej śmietany, pół łyżeczki proszku do pieczenia, mąka pszenna ile się wchłonie

Składniki na spód ciasta ugniatamy dosypując stopniowo mąkę tak aby uzyskać jednolite odchodzące od rąk ciasto, które wykładamy w tortownicy.

żółtka ucieramy z cukrem i margaryną. Do masy dodajemy ubite na sztywno białka, mak , jabłka, kaszę manną i proszek do pieczenia. Masę delikatnie mieszamy ( możemy dodać bakalie) i wylewamy na spód ciasta. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. godziny. Po włożeniu patyczka ciasto powinno być suche. Wierzch makowca możemy polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Możemy zrobić także wersję bez kruchego spodu. Wtedy dół tortownicy natłuszczamy, posypujemy bułką tartą i wylewamy masę makową.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (11 votes cast)
Makowiec, 4.5 out of 5 based on 11 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013