Delikatny rosołek z kluseczkami
- 0,5 kg mięsa z indyka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- biała część pora
- 1 cebula
- 2 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- 3 jajka
- mąka pszenna
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Warzywa obieramy i razem z mięsem , listkami i zielem wrzucamy do garnka. Cebulę opalamy nad ogniem i dodajemy do reszty. Całość zalewamy zimna wodą tak aby warzywa i mięso były przykryte i gotujemy na wolnym ogniu aż wszystko nie zmięknie. Rosół przecedzamy, doprawiamy solą i pieprzem. Do rosołu wrzucamy tylko drobno posiekana marchewkę i natkę pietruszki. W garnuszku trzepaczką rozmącamy jajka i ciągle mieszając dodajemy mąkę tak aby powstało gładkie lejące się ciasto. Do gotującej się zupy powoli wlewamy z łyżki kluseczki. Gotujemy aż kluski nie wypłyną.
Zobacz podobne przepisy
loading...