Jesteś tutaj: Strona główna > desery > Ciasto drożdżowe z kruszonką i jagodami

Ciasto drożdżowe z kruszonką i jagodami

Porcja na formę o wymiarach 22×30 cmciasto drożdżowe

  • 600 g mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • 6 łyżek oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 80 g drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • bułka tarta
  • jagody z soku lub z dżemu lub świeże ( ja dałam jagody ze słoika 0,7l)

Kruszonka: 1/3 kostki masła, 1/3 szklanki mąki, 9 łyżek cukru

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru. W misce ucieramy jajka z cukrem i dodajemy kolejno sól, cukier waniliowy i mleko z drożdżami. Do mikstury wsypujemy mąkę i olej i mieszamy wszystko drewnianą łyżką na gładką masę podbijając ciasto aby dostarczyć powietrza. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy foremkę w ciepłe miejsce na 30 minut ( tak aby podwoiło objętość). Na wyrośnięte ciasto wykładamy jagody ( odsączone jagody z soku mieszamy z bułka tartą tak aby nie puściły za dużo soku. Tak samo robimy ze świeżymi czy z dżemu) i kruszonkę ( składniki na kruszonkę dokładnie ugniatamy palcami w misce tak aby uzyskać sypką posypkę). Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku ( dolna grzałka + termoobieg) przez 50 minut. Aby ciasto nie spiekło się za bardzo możemy przykryć je folią podczas pieczenia.

ciasto drożdżowe

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.9/5 (10 votes cast)
Ciasto drożdżowe z kruszonką i jagodami, 4.9 out of 5 based on 10 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013