Jesteś tutaj: Strona główna > domowe pieczywo > Chleb orkiszowy na zakwasie

Chleb orkiszowy na zakwasie

Porcja na dużą keksówkę (35×15) lub 2 małe  (25×10)

chleb orkiszowy na zakwasie

chleb orkiszowy na zakwasie

Zaczyn:

  • 3 łyżki zakwasu
  • 500 ml ciepłej wody
  • 1 szklanka mąki orkiszowej drobno mielonej
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej

Składniki na zaczyn mieszamy razem drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 8-12 godzin w ciepłe miejsce.

Ciasto właściwe:

  • zaczyn
  • 300 ml wody
  • 400 g mąki orkiszowej drobno mielonej
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżych drożdży ( nie są konieczne chyba, że mamy za młody zakwas to lepiej dodać)


Chleb domowy
Zaczyn mieszamy z ciepłą wodą i miodem po czym dodajemy mąkę wymieszaną z solą. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce ( ja daję na kaloryfer) na 1,5-2 godzin aż ciasto podwoi swoją objętość. Wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika na 15 minut ( grzałki góra dół) po czym obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika chleb wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce kuchennej. W czasie pieczenia możemy zakryć chleb folią aluminiową aby za bardzo się nie spiekł.

 

 

 

chleb orkiszowy na zakwasie

chleb orkiszowy na zakwasie

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (9 votes cast)
Chleb orkiszowy na zakwasie, 4.8 out of 5 based on 9 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013