Chleb orkiszowy na zakwasie
Porcja na dużą keksówkę (35×15) lub 2 małe (25×10)
Zaczyn:
- 3 łyżki zakwasu
- 500 ml ciepłej wody
- 1 szklanka mąki orkiszowej drobno mielonej
- 1 szklanka mąki żytniej razowej
Składniki na zaczyn mieszamy razem drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 8-12 godzin w ciepłe miejsce.
Ciasto właściwe:
- zaczyn
- 300 ml wody
- 400 g mąki orkiszowej drobno mielonej
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki miodu
- 1 czubata łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżych drożdży ( nie są konieczne chyba, że mamy za młody zakwas to lepiej dodać)
Zaczyn mieszamy z ciepłą wodą i miodem po czym dodajemy mąkę wymieszaną z solą. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce ( ja daję na kaloryfer) na 1,5-2 godzin aż ciasto podwoi swoją objętość. Wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika na 15 minut ( grzałki góra dół) po czym obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika chleb wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce kuchennej. W czasie pieczenia możemy zakryć chleb folią aluminiową aby za bardzo się nie spiekł.

chleb orkiszowy na zakwasie