Jesteś tutaj: Strona główna > przetwory > Zakwas na barszcz czerwony

Zakwas na barszcz czerwony

Produkty:

zakwas barszczu

zakwas barszczu

  • 1 kg buraków
  • ok. 2 litrów przegotowanej ciepłej wody
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 listków laurowych
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki soli morskiej ( 1 łyżeczka na litr wody)
  • parę kulek pieprzu czarnego

 

 

Buraki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki, które wkładamy do naczynia glinianego lub słoja. Wrzucamy ziele angielskie, pieprz, listki laurowe i przekrojone na pół ząbki czosnku. Całość zalewamy wodą rozrobioną z solą tak aby było jej ze 2 cm więcej niż buraków. Słój zakrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Codziennie zdejmujemy nalot z góry a po 5 dniach przecedzamy zakwas przez gazę i gotowe. Tak przygotowany zakwas możemy przechowywać w lodówce do 2 miesięcy.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.1/5 (13 votes cast)
Zakwas na barszcz czerwony, 4.1 out of 5 based on 13 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi:

Jeden komentarz do wpisu “Zakwas na barszcz czerwony”

  1. Sławomir pisze:

    no super wygląda-ciekawe jak smakuje ? -:)

DianaGotuje.pl 2013