Królik z octem balsamicznym i ziołami
Przepis na 6 porcji
- 1 kg królika
- 50 ml octu balsamicznego
- 6 ząbków czosnku
- 300 ml wina czerwonego wytrawnego
- 2 łyżeczki soli morskiej
- parę gałązek rozmarynu
- pieprz 1/3 szklanki oliwy
Oliwę mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, solą, octem balsamicznym , pieprzem i rozmarynem. Tak przygotowanym sosem dokładnie nacieramy pokrojonego na kawałki i ponacinanego królika. Chowamy mięso na parę godzin do lodówki. Królika przekładamy do worka z folii do pieczenia, zalewamy winem i pieczemy ok. 3 godzin w rozgrzanym do 160 stopni piekarnika. Możemy podawać z pieczonymi warzywami.
Królik z octem balsamicznym i ziołami,
Zobacz podobne przepisy
loading...
Muszę spróbować