Jesteś tutaj: Strona główna > domowe pieczywo > Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Przepis na dużą keksówkę

chleb pszenno żytni

chleb pszenno żytni

Zaczyn:

  • 360 g mąki żytniej 720
  • 300 g wody
  • 20 g zakwasu żytniego

Składniki na zaczyn mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 12 godzin.

 

 

Ciasto właściwe:

  • zaczyn
  • 230 g mąki żytniej 720
  • 300 g mąki pszennej
  • 400 g wody
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżeczka drożdży

Do zaczynu dodajemy ciepłą wodę z drożdżami i dokładnie mieszamy. Dodajemy powoli mąkę z solą i wyrabiamy łyżką drewnianą jednolite ciasto. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce po czym przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Wygładzamy wierzch ciasta i wkładamy do rozgrzanego do 230 stopni i spryskanego wodą piekarnika na 15 minut. Po tym czasie możemy przykryć wierzch chleba folią aby się nie spalał i obniżamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut. Po wyjęciu z foremki studzimy chleb na kratce kuchennej.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (12 votes cast)
Chleb pszenno-żytni na zakwasie, 4.6 out of 5 based on 12 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi:

Jeden komentarz do wpisu “Chleb pszenno-żytni na zakwasie”

  1. Somar pisze:

    Zapach upieczonego cblhea zrobionego wg tego przepisu to najwspanialsza pobudka w sobotni ranek. Kto nie prf3bował niech szybko robi zakupy i . poprosi Joannę o odłożenie porcji zakwasu. Pf3źniej już tylko rozkoszuje się boskim smakiem, zapachem i tak jakoś przestaje człowieka ciągnąć do normalnych piekarni.

DianaGotuje.pl 2013