Jesteś tutaj: Strona główna > zapiekanki > Zapiekanka z makaronem i indykiem

Zapiekanka z makaronem i indykiem

Przepis na 6 porcji

zapiekanka z makaronem

zapiekanka z makaronem

  • opakowanie makaronu tagliatelle ze szpinakiem
  • 600 g piersi z indyka (może być też z kurczaka)
  • 5 marchewek
  • 4 ząbki czosnku
  • biała część pora
  • pół szklanki sosu pomidorowego
  • pół kostki wędzonego białego sera
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • bułka tarta
  • tarty żółty ser
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku

Pierś z indyka myjemy i kroimy w kostkę i podsmażamy z wyciśniętym czosnkiem na patelni z rozgrzana oliwą. Do indyka dodajemy pokrojonego w plasterki pora oraz starta na grubych oczkach marchewkę. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem i chwilę smażymy aż marchewka lekko nie zmięknie. Dodajemy sos pomidorowy i jeszcze chwile dusimy. W tym czasie gotujemy al dente makaron w osolonej wodzie, odcedzamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Do makaronu dodajemy indyka z warzywami, łączymy razem i posypujemy wędzonym serem.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i cały czas mieszając robimy złocistą zasmażkę. Dolewamy mleko, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i cały czas mieszając  gotujemy sos  na wolnym ogniu aż nie zgęstnieje. Powstałym sosem polewamy makaron, posypujemy startym serem i bułką tartą i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na pół godziny.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (9 votes cast)
Zapiekanka z makaronem i indykiem, 4.7 out of 5 based on 9 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013