Jesteś tutaj: Strona główna > zapiekanki > Zapiekanka z bakłażanów

Zapiekanka z bakłażanów

Przepis na 6 porcji

zapiekanka z bakłazanów

zapiekanka z bakłażanów

  • 3 duże bakłażany pokrojone w 1,5 cm plastry
  • łyżka soli
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • garść rozdrobionych liści bazylii
  • 250 g sera mozzarella pociętego na półcentymetrowe kostki
  • 6 łyżek startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Plastry bakłażana umieszczamy na cedzaku, posypujemy solą i zostawiamy na ok. pół godziny aby puściły gorzki sok, który ścieramy z bakłażanów i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na patelnię wlewamy trochę oliwy i poszatkowany czosnek, który lekko podsmażamy ale tak aby się nie zrumienił i dodajemy zmiksowane pomidory. Po 10 minutach jak sos zacznie gęstnieć dodajemy bazylię i doprawić sola i pieprzem. Osuszone bakłażany podsmażamy z obu stron na złoty kolor na skropionej lekko oliwą patelni. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy oliwą i układamy bakłażany tak aby nie było wolnego miejsca.  Na bakłażanach rozprowadzamy warstwę sosu pomidorowego i mozzarelli a na to listki bazylii. Czynność powtarzamy do wykończenia składników. Ostatnia warstwa maja być pomidory. Całość posypać startym parmezanem i włozyc do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 30-45 minut gdy na górze pojawia się złotawe bąbelki.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.4/5 (7 votes cast)
Zapiekanka z bakłażanów, 4.4 out of 5 based on 7 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013