Pasta z kabaczka na ostro
Przepis na 5 słoiczków 180 g
- 1 kg kabaczka bez pestek i skóry
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 1 czerwona papryka
- 4 ząbki czosnku
- 250 g cukru
- 125 ml octu jabłkowego
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 papryczka chilli
- sól
- pieprz
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy resztę składników i na wolnym ogniu wszystko dusimy aż cały płyn nie odparuje. Po tym czasie całość miksujemy i doprawiamy do smaku sola i pieprzem ewentualnie dodajemy więcej chilli. Przelewamy pastę do słoików i zakręcamy po czym obracamy dnem do góry. Po wystygnięciu słoiki powinny zaciągnąć. Jeżeli słoiki nam nie zaciągną musimy je zapasteryzować gotując parę minut w garnku z wodą. Taka pasta idealnie pasuje do różnego rodzaju mięs, serów czy wędlin.
Pasta z kabaczka na ostro,Zobacz podobne przepisy
loading...