Jesteś tutaj: Strona główna > przetwory > Pasta z kabaczka na ostro

Pasta z kabaczka na ostro

Przepis na 5 słoiczków 180 g

pasta z kabaczka

pasta z kabaczka

  • 1 kg kabaczka bez pestek i skóry
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 czerwona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 g cukru
  • 125 ml octu jabłkowego
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 papryczka chilli
  • sól
  • pieprz

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy resztę składników i na wolnym ogniu wszystko dusimy aż cały płyn nie odparuje. Po tym czasie całość miksujemy  i doprawiamy do smaku sola i pieprzem ewentualnie dodajemy więcej chilli. Przelewamy pastę do słoików i zakręcamy po czym obracamy dnem do góry. Po wystygnięciu słoiki powinny zaciągnąć. Jeżeli słoiki nam nie zaciągną musimy je zapasteryzować gotując parę minut w garnku z wodą. Taka pasta idealnie pasuje do różnego rodzaju mięs, serów czy wędlin.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (14 votes cast)
Pasta z kabaczka na ostro, 4.5 out of 5 based on 14 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013