Jesteś tutaj: Strona główna > domowe pieczywo > Chleb żytni razowy na zakwasie

Chleb żytni razowy na zakwasie

Przepis na dużą keksówkę lub 2 małe

chleb żytni razowy

chleb żytni razowy

Zaczyn:

  • 0,5 szklanki zakwasu z mąki żytniej razowej
  • 1 szklanka letniej wody
  • 2 szklanki mąki żytniej razowej

Składniki na zaczyn dokładnie mieszamy i odkładamy na 12 godzin w ciepłe miejsce.

Ciasto właściwe:

  • zaczyn
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 szklanki maki żytniej razowej

Do zaczynu dodajemy cukier, oliwę i wodę i dokładnie mieszamy po czym powoli dosypujemy mąkę z solą. Drewnianą łyżką dokładnie wyrabiamy ciasto i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na 3-4 godziny. Co jakiś czas wierzch ciasta możemy skrapiać wodą. Gdy ciasto wyrośnie wkładamy foremkę do zimnego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez godzinę. Studzimy na kratce kuchennej. Jeżeli mamy młody zakwas możemy dodać łyżeczkę drożdży do ciasta aby nie zrobił się nam tzw. gniot.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (12 votes cast)
Chleb żytni razowy na zakwasie, 4.7 out of 5 based on 12 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

4 Komentarze do wpisu “Chleb żytni razowy na zakwasie”

  1. danka pisze:

    Upiekłam wg powyższego przepisu. ZNAKOMITY chleb. Cudownie się kroi, Smak niepowtarzalny. Nie sprawdzę jak długo może być przechowywany. Po dwóch dniach od upieczenia nie było ani kawałka. Nie mogę pisać o okruszka – bo nie było. Ten chleb się nie kruszył.

    • Diana pisze:

      Bardzo się cieszę, że chlebek smakował :-) Polecam także chleb wielozbożowy z ziarnami -jest jeszcze lepszy :-)

  2. Nika pisze:

    Zrobiłam chlebek już dwa razy- rewelacja ( zakwas również ). Używałam mąki pszennej razowej, bo nie miałam innej, no i dorzuciłam różne ziarna. Koleżankom również smakował :) . Jednak mam pytanko odnośnie bułeczek- dlaczego moje bułki nie chcą rosnąć w górę, tylko „rozłażą” się na blaszce? Za rzadkie ciasto? Co mam zrobić, żeby rosły w odpowiednia stronę? :( Pozdrawiam :)

    • Diana pisze:

      Cieszy mnie, że chlebek smakował a jeżeli chodzi o bułki to rzeczywiście może to być kwestia za rzadkiego ciasta ( proszę spróbować dodać więcej mąki) i już po wyrośnięciu bułek na blaszce ( powinny podwoić swoją objętość) należy je rękoma lekko uformować tak aby poszły lekko w górę. Jak by te rzeczy nie podziałały można też dodać troszkę więcej drożdży.Pozdrawiam:-)

DianaGotuje.pl 2013