Jesteś tutaj: Strona główna > domowe pieczywo > Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

Porcja na dużą keksówkę

chleb żytni

chleb żytni

  1. zaczyn
  • 1,5 szklanki aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 1 szklanka wody

Składniki na zaczyn łączymy razem i odstawiamy pod przykryciem na 12 godzin w ciepłe miejsce

2. ciasto właściwe

  • zaczyn
  • 3 szklanki mąki żytniej
  • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 szklanki letniej wody

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 3-4 godzin. W trakcie wyrastania zwilżamy ciasto wodą aby nie wysychało. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika na 15 minut , następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 45 minut. W trakcie pieczenia możemy wierzch chleba zakryć folią aby nie spalił się od góry. Studzimy na kratce kuchennej.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.9/5 (8 votes cast)
Chleb żytni na zakwasie, 4.9 out of 5 based on 8 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013