Jesteś tutaj: Strona główna > domowe pieczywo > Chleb żytni na zakwasie szybki

Chleb żytni na zakwasie szybki

Przepis na dużą keksówkę

chleb żytni na zakwasie

chleb żytni na zakwasie

  • 400 g zakwasu żytniego
  • 100 g mąki żytniej
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 ml letniej wody
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży

 

 

Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy ( najpierw rzadkie potem dodajemy mąkę). Ciasto powinno być lepkie i luźne. Odkładamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na godzinę. Przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia a górę smarujemy oliwą. Zostawiamy do wyrośnięcia aż ciasto nie podwoi swojej objętości. wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy godzinę w 200 stopniach. Studzimy na kratce kuchennej.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
Chleb żytni na zakwasie szybki, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013