Jesteś tutaj: Strona główna > domowe pieczywo > Chleb pszenny na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie

Przepis na dużą keksówkę

chleb pszenny

chleb pszenny

Zaczyn:

  • 30 g  aktywnego zaczynu żytniego
  • 175 g letniej wody
  • 175 g mąki żytniej

Składniki do zaczynu mieszamy razem i odstawiamy na 12 godzin pod przykryciem w ciepłe miejsce

Ciasto właściwe:

  • zaczyn
  • 325 g letniej wody
  • 500 g mąki chlebowej
  • 10 g soli

Do zaczynu dodajemy wodę i mąkę wymieszaną z solą. Całość dokładnie mieszamy drewniana łyżką parę minut i odstawiamy na 2-4 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta przekładamy je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto urośnie do brzegów foremki wkładamy je do zimnego piekarnika i pieczemy około godziny w 200 stopniach. Podczas pieczenia możemy wierzch posmarować wodą wymieszaną z oliwą a wtedy skórka ładnie się przyrumieni. Aby góra nie była zbyt przypieczona możemy na wierzch położyć folie do pieczenia. Chleb studzimy na kratce kuchennej.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (8 votes cast)
Chleb pszenny na zakwasie, 4.8 out of 5 based on 8 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi:

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013