Jesteś tutaj: Strona główna > domowe pieczywo > Bułki razowe ze słonecznikiem

Bułki razowe ze słonecznikiem

Przepis na 8 bułek

bułki razowe ze słonecznikiem

bułki razowe ze słonecznikiem

  • 200 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g mąki żytniej razowej
  • 150 g mąki żytniej
  • 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • 250-270 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • garść ziaren słonecznika

Drożdże rozrabiamy z połową podanej ilości wody i miodem i czekamy aż zaczną pojawiać się bąbelki. Do wymieszanych mąk z solą dodajemy rozrobione drożdże, oliwę, płatki owsiane i resztę wody. Wyrabiamy ciasto i dodajemy ziarna i jeszcze raz wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 60-80 minut aż ciasto nie podwoi objętości. Gdy ciasto urośnie naoliwionymi rękami formujemy 8 bułek układamy na wyłożonej papierem blaszce i zostawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośniecia. Bułki smarujemy woda i posypujemy ziarnami. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku 10 minut a potem obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 15-20 minut. Studzimy bułki na kratce kuchennej.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (7 votes cast)
Bułki razowe ze słonecznikiem, 5.0 out of 5 based on 7 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi:

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013