Bułki grahamki z ziarnami dyni na zakwasie
Przepis na 7-8 bułek
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki graham
- 180 g letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżych drożdży
- 2 łyżki pestek z dyni
Zakwas mieszamy w misce z drożdżami, wodą, oliwą i miodem. Po wymieszaniu składników stopniowo dodajemy mąkę cały czas wyrabiając drewniana łyżka ciasto. Gdy ciasto będzie jednolite dodajemy pestki i całość parę minut zagniatamy. Przekładamy do naoliwionej miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę aby podwoiło swoja objętość. Po wyrośnięciu ciasta naoliwionymi rękami formujemy 8 bułek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki smarujemy ciepła wodą i posypujemy ziarnami. Wkładamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika spryskanego wodą na 15 minut. Po wyjęciu studzimy na kratce kuchennej.
Bułki grahamki z ziarnami dyni na zakwasie,Zobacz podobne przepisy
loading...