Jesteś tutaj: Strona główna > domowe pieczywo > Bułki grahamki z ziarnami dyni na zakwasie

Bułki grahamki z ziarnami dyni na zakwasie

Przepis na 7-8 bułek

grahamki

grahamki

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki graham
  • 180 g letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżych drożdży
  • 2 łyżki pestek z dyni

Zakwas mieszamy w misce z drożdżami, wodą, oliwą i miodem. Po wymieszaniu składników stopniowo dodajemy mąkę cały czas wyrabiając drewniana łyżka ciasto. Gdy ciasto będzie jednolite dodajemy pestki i całość parę minut zagniatamy. Przekładamy do naoliwionej miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę aby podwoiło swoja objętość. Po wyrośnięciu ciasta naoliwionymi rękami formujemy 8 bułek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki smarujemy ciepła wodą i posypujemy ziarnami. Wkładamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika spryskanego wodą na 15 minut. Po wyjęciu studzimy na kratce kuchennej.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (10 votes cast)
Bułki grahamki z ziarnami dyni na zakwasie, 4.8 out of 5 based on 10 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi:

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013