Zupa z pieczonej dyni
Przepis na 4 porcje
- dynia ok.20 cm średnicy
- zioła prowansalskie
- oliwa
- sól
- pieprz
- pół opakowania mieszanki warzyw mrożonych ( fasolka, marchewka-bez brukselki)
- woda lub bulion
- 2 ząbki czosnku
Dynię obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki, kroimy w kostkę i układamy na blasze. Dynie skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami prowansalskimi. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 20 minut tak aby dynia zmiękła. Dynię przekładamy do garnka razem z mieszanką warzyw i zalewamy woda tak aby było jej raz tyle i dodajemy wyciśnięty czosnek. Gotujemy na małym ogniu aż warzywa nie zmiękną i miksujemy całość na krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy podawać z grzankami.
Zupa z pieczonej dyni,Zobacz podobne przepisy
loading...