Zakwas na chleb
- 100 g mąki żytniej
- letnia przegotowana woda
1 dzień
Mąkę mieszamy w słoju razem z przegotowaną letnią wodą tak aby uzyskać konsystencje gęstej śmietany. Taką mieszankę przykrywamy gazą lub ręcznikiem papierowym i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 h
2 dzień
Do naszego słoja dodajemy ponownie 100 g mąki wymieszanej z wodą w konsystencji gęstej śmietany, mieszamy całość drewnianą łyżką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na 12 h
3 dzień
Powtarzamy czynność z dnia poprzedniego
4 dzień
Powtarzamy czynność z dnia poprzedniego
5 dzień
Zakwas jest gotowy do użycia
Po wyhodowaniu zakwasu możemy go schować do lodówki lekko zamknięty nakrętką tak aby dochodziło powietrze. Zakwas bez dokarmiania może wytrzymać w lodówce 1-2 tygodni. Jeżeli chcemy go ponownie użyć to wyjmujemy go z lodówki aby się ogrzał dodajemy ponownie porcję mąki i wody ( tak aby podwoić ilość znajdującą się w słoju) i po ok. 3 h zakwas jak zacznie pracować jest gotowy do użycia i tak w kółko.
Pamiętajmy aby zakwasu nie mieszać metalowa łyżką.
Zakwas na chleb,