Jesteś tutaj: Strona główna > domowe pieczywo > Zakwas na chleb

Zakwas na chleb

 

zakwas na chleb z mąki żytniej

zakwas na chleb z mąki żytniej

  • 100 g mąki żytniej
  • letnia przegotowana woda

1 dzień

Mąkę mieszamy w słoju razem z przegotowaną letnią wodą tak aby uzyskać konsystencje gęstej śmietany. Taką mieszankę przykrywamy gazą lub ręcznikiem papierowym i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 h

2 dzień

Do naszego słoja dodajemy ponownie 100 g mąki wymieszanej z wodą w konsystencji gęstej śmietany, mieszamy całość drewnianą łyżką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na 12 h

3 dzień

Powtarzamy czynność z dnia poprzedniego

4 dzień

Powtarzamy czynność z dnia poprzedniego

5 dzień

Zakwas jest gotowy do użycia

Po wyhodowaniu zakwasu możemy go schować do lodówki lekko zamknięty nakrętką tak aby dochodziło powietrze. Zakwas bez dokarmiania może wytrzymać w lodówce 1-2 tygodni. Jeżeli chcemy go ponownie użyć to wyjmujemy go z lodówki aby się ogrzał dodajemy ponownie porcję mąki i wody ( tak aby podwoić ilość znajdującą się w słoju) i po ok. 3 h zakwas jak zacznie pracować jest gotowy do użycia i tak w kółko.

Pamiętajmy aby zakwasu nie mieszać metalowa łyżką.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Zakwas na chleb, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi:

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013