Jesteś tutaj: Strona główna > desery > Ciasto marmurkowe z pomarańczą

Ciasto marmurkowe z pomarańczą

Porcja na blachę o średnicy 23 cm

ciasto marmurkowe z pomarańczą

ciasto marmurkowe z pomarańczą

  • 5 niedużych jajek
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 pomarańcze
  • 3 łyżki kakao

kruszonka: 6 łyżek mąki + 4 łyżki cukru + 75 g masła

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli po czym ciągle mieszając mikserem dodajemy cukier i cukier waniliowy tak aby ubiła się sztywna masa.  Do białek dodajemy kolejno mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i gorące roztopione masło. Masę przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką blaszki i górę posypujemy kakao. całość lekko mieszamy aby powstała mozaika. Pomarańcze obieramy ze skórek, obtaczamy w mące i układamy na górze lekko wciskając w ciasto. Produkty na kruszonkę ugniatamy razem i posypujemy ciasto. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy od 45-60 minut.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (7 votes cast)
Ciasto marmurkowe z pomarańczą, 5.0 out of 5 based on 7 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013