Jesteś tutaj: Strona główna > domowe pieczywo > Chleb żytni razowy na zakwasie

Chleb żytni razowy na zakwasie

Przepis na chleb wielkości keksówki

chleb żytni na zakwasie

chleb żytni na zakwasie

  1. zaczyn
  • 90 g mąki żytniej
  • 90 g ciepłej przegotowanej wody
  • 60 g zakwasu

Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy drewniana łyżką i odstawiamy pod przykryciem na 12 h w ciepłe miejsce.

2. ciasto właściwe

  • zaczyn
  • 210 g wody letniej przegotowanej
  • 240 g mąki żytniej
  • 20 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ziarna słonecznika
  • ciepłe mleko

Do miski z zaczynem dodajemy wodę, mąkę, cukier i sól. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i przekładamy do keksówki. Odstawiamy przykryte ciasto ściereczką na 2-4 h w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasta górę chleba smarujemy ciepłym mlekiem i posypujemy słonecznikiem. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni i skrapiamy wodą. Wkładamy foremkę z chlebem i pieczemy w tej temperaturze 15 minut. Po tym czasie temperaturę obniżamy do 210 stopni i pieczemy kolejne 40-45 minut.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (7 votes cast)
Chleb żytni razowy na zakwasie, 4.7 out of 5 based on 7 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

2 Komentarze do wpisu “Chleb żytni razowy na zakwasie”

  1. grazka pisze:

    oj,chciałabym taki przepis,ale do automatu,Z piekarnikiem jest trochę roboty :)

    • Diana pisze:

      Mi trochę lepiej wychodzi w piekarniku bo z zakwasu nie próbowałam piec w automacie

DianaGotuje.pl 2013