Jesteś tutaj: Strona główna > domowe pieczywo > Chleb pszenny z lnem

Chleb pszenny z lnem

Przepis na 1 okrągły bochenek

chleb pszenny z lnem

chleb pszenny z lnem

  • 100 g siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 ml ciepłej wody
  • łyżeczka brązowego cukru

Siemię lniane zalać wrzątkiem i odstawić aż ostygnie i wciągnie wodę. Mąkę wymieszać z suszonymi drożdżami , solą i cukrem oraz siemieniem. Do wszystkich składników dodajemy tyle wody aby uzyskać elastyczne i odchodzące od rąk ciasto. Z ciasta ugniatamy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając lniana ściereczką na 2-3 h. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy ciepłym mlekiem bądź wodą i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220 stopni. Przed włożeniem blachy piekarnik skrapiamy obficie wodą. chleb pieczemy 40-45 minut. Jak nie chcemy mieć spieczonej skórki 20 minut przed końcem pieczenia przykrywamy chleb folią .

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
Chleb pszenny z lnem, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013