Jesteś tutaj: Strona główna > domowe pieczywo > Chleb graham na zakwasie

Chleb graham na zakwasie

Przepis na większą keksówkę

chleb graham

chleb graham

  1. zaczyn
  • 1/2 szklanki zakwasu z maki żytniej razowej
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 1 szklanka letniej wody

Składniki mieszamy drewniana łyżką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 12 h

2. Ciasto właściwe

  • 3 szklanki mąki graham
  • 1 szklanka mąki chlebowej pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 szklanki letniej wody

Do miski z zaczynem dodajemy składniki na ciasto właściwe i mieszamy dokładnie drewniana łyżką. Ciasto wylewamy do keksówki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2-4 h. Po wyrośnięciu ciasta skrapiamy górę wodą i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika spryskanego wodą na 15 minut po czym temperaturę obniżamy do 200 stopni i pieczemy kolejne 40-45 minut.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
Chleb graham na zakwasie, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013