Jesteś tutaj: Strona główna > domowe pieczywo > Bułki pszenno-żytnie na zakwasie ze słonecznikiem

Bułki pszenno-żytnie na zakwasie ze słonecznikiem

Porcja na 8 bułek

bułki pszenno-żytnie na zakwasie

bułki pszenno-żytnie na zakwasie

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego dokarmionego 12 h wcześniej
  • 100 g mąki żytniej
  • 300 g mąki pszennej zwykłej
  • 200 g ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki pestek słonecznika

Mleko do smarowania bułek + słonecznik

Zakwas mieszamy z wodą, oliwą, solą, drożdżami i miodem. Dodajemy ciągle mieszając mąkę i wyrabiamy jednolite ciasto. Na koniec dodajemy ziarna słonecznika i dalej wyrabiamy ciasto aby ziarna równo się rozeszły. Całość wkładamy do wysmarowanej oliwą miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę tak aby masa podwoiła swoją objętość. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i jak ciasto nam wyrośnie to wysmarowanymi oliwą rękami formujemy 8 bułek , które w paro centymetrowych odstępach układamy na blaszce. Bułki smarujemy mlekiem i posypujemy ziarnami słonecznika i wkładamy na ok. 15 minut do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (8 votes cast)
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie ze słonecznikiem, 5.0 out of 5 based on 8 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013