Bułki pszenno-żytnie na zakwasie ze słonecznikiem
Porcja na 8 bułek
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego dokarmionego 12 h wcześniej
- 100 g mąki żytniej
- 300 g mąki pszennej zwykłej
- 200 g ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki pestek słonecznika
Mleko do smarowania bułek + słonecznik
Zakwas mieszamy z wodą, oliwą, solą, drożdżami i miodem. Dodajemy ciągle mieszając mąkę i wyrabiamy jednolite ciasto. Na koniec dodajemy ziarna słonecznika i dalej wyrabiamy ciasto aby ziarna równo się rozeszły. Całość wkładamy do wysmarowanej oliwą miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę tak aby masa podwoiła swoją objętość. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i jak ciasto nam wyrośnie to wysmarowanymi oliwą rękami formujemy 8 bułek , które w paro centymetrowych odstępach układamy na blaszce. Bułki smarujemy mlekiem i posypujemy ziarnami słonecznika i wkładamy na ok. 15 minut do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika.
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie ze słonecznikiem,
Zobacz podobne przepisy
loading...