Jesteś tutaj: Strona główna > przetwory > Ajwar – pasta z czerwonej papryki

Ajwar – pasta z czerwonej papryki

Przepis na 15 małych słoiczków ( takich jak po koncentracie pomidorowym)

ajwar

ajwar

  • 3 kg czerwonej papryki
  • 4 słoiczki koncentratu pomidorowego
  • szklanka octu jabłkowego lub winnego
  • 2 papryczki chilli
  • główka czosnku
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oliwy
  • sól
  • pieprz

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda i mielimy. Przekładamy do garnka razem z koncentratem, octem, oliwą, chilli bez pestek, wyciśniętym czosnkiem i cukrem. Gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie większą ilością papryczek chilli. Gorący ajwar przekładamy do słoików, mocno zakręcamy i odwracamy wieczkiem do dołu. Po wystygnięciu słoiki powinny się zaciągnąć. Ajwar jest doskonałym dodatkiem do mięs, serów, wędlin a także jako dip do chipsów.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (10 votes cast)
Ajwar - pasta z czerwonej papryki, 4.8 out of 5 based on 10 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013