Jesteś tutaj: Strona główna > zupy > Zupa szczawiowa z jajkiem

Zupa szczawiowa z jajkiem

Przepis na 4-6 porcji

zupa szczawiowa z jajkiem

zupa szczawiowa z jajkiem

  • 2 pętka szczawiu ( po pokrojeniu 2 spore garście)
  • 1 duży ziemniak
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1,5 l rosołu
  • sól
  • pieprz
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • 2 żółtka

Ziemniaka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce i wrzucamy do rosołu z zielem angielskim i listkiem laurowym. Szczaw myjemy, odcinamy łodyżki i kroimy w paski- podsmażamy na maśle i dodajemy do reszty warzyw. Gotujemy zupę na małym ogniu do momentu aż warzywa nie będą miękkie i zabielamy śmietaną rozrobioną z ciepłą wodą i mąka. Roztrzepane żółtka rozrabiamy odrobiną zupy i wlewamy do garnka. Dodajemy wyciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilkę gotujemy. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
Zupa szczawiowa z jajkiem, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013