Jesteś tutaj: Strona główna > zapiekanki > Zapiekane cukinie z mozzarellą i sosem bolognese

Zapiekane cukinie z mozzarellą i sosem bolognese

Przepis na ok. 6 porcji

zapiekane cukinie

zapiekane cukinie

  • 4 duże cukinie
  • 2 puszki pomidorów
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • garść ziół ( bazylia , oregano, szałwia) lub łyżka suszonych
  • oliwa
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • pieprz, sól
  • 2 woreczki mozzarelli w zalewie
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • łyżeczka cukru
  • bułka tarta
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Sos bolognese: Mięso mielone podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z pokrojoną w kostkę cebulą i wyciśniętym czosnkiem. Jak mięso będzie przyrumienione zalewamy je zmiksowanymi pomidorami z ziołami i na wolnym ogniu gotujemy z łyżką koncentratu i łyżeczką cukru aż sos nie zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.

Sos beszamelowy: w garnuszku roztapiamy masło i dodajemy mąkę cały czas mieszając aby nie powstały grudki po czym powoli wlewamy mleko cały czas mieszając. Solimy i dodajemy gałkę muszkatołowa i pieprz do smaku cały czas mieszając aż sos nie zgęstnieje.

 

W naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą układamy połowę z pokrojonych na cieniutkie paski cukinii, które lekko solimy i posypujemy pieprzem. Na całość układamy pokrojoną w plastry jedną mozzarelle po czym posypujemy wszystko bułką tartą. Wylewamy na cukinie sos bolognese, następnie trochę bułki tartej, cukinie, mozzarellę. Całość ponownie solimy i posypujemy pieprzem po czym zalewamy całość sosem beszamelowym i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na godzinę ( najlepiej jak przykryjemy zapiekankę od góry folią aby nie spalił się wierzch). Zapiekankę możemy jeść samą ale fajnie smakuje jak podamy ją z makaronem np. tagliatelle.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (10 votes cast)
Zapiekane cukinie z mozzarellą i sosem bolognese, 4.5 out of 5 based on 10 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013