Jesteś tutaj: Strona główna > grzyby > Maślaki w śmietanie

Maślaki w śmietanie

Przepis na 4 porcje

maślaki w śmietanie

maślaki w śmietanie

  • 1kg maślaków
  • 400 gr śmietany 18
  • pieprz ziołowy
  • sól ewentualnie kostka rosołowa
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • szklanka wody
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka mąki
  • 1 cebula
  • oliwa

Maślaki oczyszczamy i zalewamy na parę godzin w wodzie z solą aby pozbyć się śluzu. Po odlaniu i opłukaniu grzybów kroimy je i obgotowujemy w wodzie. Po odcedzeniu podsmażamy je razem z pokrojoną w kostkę cebulą oraz listkiem i kulkami na oliwie. Śmietanę rozrabiamy z ciepłą szklanką wody i mąką i zalewamy nią grzyby. Chwilę dusimy cały czas mieszając i doprawiamy wg uznania pietruszką, pieprzem, solą czy też kostką rosołową. Jak sos będzie za gęsty podlewamy go wodą. Podajemy z ziemniaczkami z koperkiem i np. ogórkiem lub makaronem.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (11 votes cast)
Maślaki w śmietanie, 4.3 out of 5 based on 11 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

2 Komentarze do wpisu “Maślaki w śmietanie”

  1. grażka pisze:

    ugotowałam,zjadłam i były pyszne!!! dobrze,że tu trafiłam-nie wiedziałam,że moczy się maślaki w solonej wodzie,no cóż człowiek całe życie się uczy.Dzięki za przepis!!

DianaGotuje.pl 2013