Jesteś tutaj: Strona główna > ryby > Zapiekanka z rybą

Zapiekanka z rybą

Porcja dla 6 osób

zapiekanka z rybą

zapiekanka z rybą

  • 500 g ryby np. dorsz
  • makrele wędzona
  • paczka paluszków krabowych
  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g szpinaku świeżego (lub brokuł)
  • pęczek koperku
  • garść startego sera żółtego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • masło
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz ( może być cytrynowy)
  • kostka rosołowa
  • bułka tarta

 

zapiekanka z rybą

zapiekanka z rybą

Rybę solimy, doprawiamy pieprzem i gotujemy na parze. Obieramy z ości rybę, makrelę i układamy razem z paluszkami krabowymi na dno brytfanki. Koperek szatkujemy i gotujemy ok. 20 minut w 3  szklankach wody z 1 kostką rosołową, zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody tak aby powstał dość gęsty sos. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w krążki. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, ugniatamy z łyżką masła ,3  łyżkami śmietany lub połową szklani mleka i startym serem, doprawiamy pieprzem i studzimy ( ziemniaki nie mogą być zbyt rzadkie) . Szpinak myjemy i wrzucamy na łyżkę roztopionego masła, solimy i dusimy aż straci wodę ok. 10 minut. Na rybę w brytfance wlewamy sos koperkowy, na niego układamy jajka i szpinak. Całość zakrywamy piure z ziemniaków, które posypujemy z góry bułką tartą. Całość zapiekamy w piekarniku ok. godziny w 180 stopniach. Musimy pamiętać aby sos i ziemniaki były dość gęste gdyż w innym razie wszystko będzie nam pływać. Możemy też zrobić zapiekankę z sama rybą bez makreli i paluszków krabowych.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
Zapiekanka z rybą, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013